Dünya hızla gelişiyor ve değişiyor… Bir yandan teknolojik gelişmeler, yapay zekânın hayatımıza girmesi, elektrikli araçlar, uzay yolculukları, robotlar… Diğer yandan devam eden savaşlar, bombalanan üniversiteler, hastaneler, sayısı belirsiz ölümler, su, gıda, yakıt, ilaç ve tıbbi malzeme eksikliği/yokluğu… Üniversiteler ve hastaneler hedef alınmaya devam ederken eğitim ve sağlık sisteminin nefesi yavaşça kesiliyor…
Tüm yaşananlarla birlikte ümidini ve umudunu kaybetmeden özveriyle yayıncılığa devam eden Anadolu Kliniği Tıp Bilimleri Dergisi, siz değerli okuyucularımıza 12 araştırma makalesi, 1 olgu sunumu ve 1 derlemeden oluşan yeni sayımızı sunmanın mutluluğunu yaşıyor.
Anadolu Kliniği Tıp Bilimleri Dergisi; temel tıp bilimleri, klinik bilimler ve diğer sağlık alanlarından gelen orijinal araştırmaları, davetli yazıları, derlemeleri, olgu sunumlarını, teknik raporları ve editöre mektupları içeren bilimsel yazıları yayımlamaktadır. Gönderilen tüm bilimsel yazılar için intihal raporu talep edilmekte olup, benzerlik indeksinin %20 ve üzerinde olması durumunda değerlendirme sürecine alınmadan yazara geri gönderilmektedir. Yazı gönderimlerinde dikkat edilmesi gereken unsurlar; başlıklar, yazar adları, yazar sıralamaları, ilişkili kurum bilgileri, yazışma yazarı bilgileri, ORCID bilgileri, öz ve abstract yapılandırması, anahtar sözcükler, çıkar çatışmaları ve finansman bildirimleridir. Anahtar sözcüklerde İngilizce “Medical Subject Headings (MESH)”, Türkçe ise Türkiye Bilim Terimleri (TBT) uygun olarak alfabetik sıra ile verilmelidir. Bu unsurlar, makale değerlendirme sürecini hızlandırmak, daha özgün yazıların yayımlanmasını sağlamak, atıf almayı kolaylaştırmak ve böylece uluslararası saygın indekslerde daha geniş bir okuyucu kitlesine ulaşmak açısından son derece önemlidir.
Anadolu Kliniği Tıp Bilimleri Dergisi’nin uyguladığı yayın politikası, makalelerin tarafsız ve saygın bir şekilde gelişimine katkı sağlamaktadır. Bu doğrultuda uygulanan çok katmanlı değerlendirme süreçleri, yazarların çalışmalarının kalitesine doğrudan yansımaktadır. Bilimsel yazının ilk gönderildiği aşamadan yayınlanmasına kadar olan süreçte, yazarlar, okuyucular, araştırmacılar, yayıncı, hakemler ve editörler gibi tüm paydaşların etik ilkelere uyum göstermesi büyük önem taşımaktadır. Standartları yükseltmek adına kapak sayfası, editöre sunum sayfası ve Basıma Onam ve Telif Hakkı Devir Formu güncellenmiştir. Bu nedenle, siz değerli yazarlarımızın eserlerinizi gönderirken güncel formları kullanmanızı rica ediyoruz.
Son olarak, değerli yazarlarımız ve okuyucularımız başta olmak üzere, tüm yoğunluklarına rağmen özveriyle çalışmalarını sürdüren hakemlerimize, editörlerimize ve teknik ekibimize verdikleri destek için teşekkür ederiz. Katkı ve desteklerinizin artarak devam etmesini temenni eder, yeni yılın insanlığa sağlık, mutluluk ve huzur getirmesini dileriz.
Doç. Dr. Sedat Akbaş